top of page

RIKKEN of KLEURENWIEZEN: is er een verschil?

Bijgewerkt op: 18 aug. 2023


 

Wat betreft het verschil tussen Rikken (RI) en Kleuren-wiezen (KW) is er geen eenvoudig antwoord.Alhoewel ze beiden in dezelfde familie behoren, is er nogal wat verschil.


Het basis-spel is hetzelfde, samen met een partner 8 (of meer) slagen halen met een afgesproken troef. Daarbij komt nog een reeks spelletjes dat je alleen kunt spelen (Abondance, miserie, etc.).


Het grote verschil zit er in het bieden en de medespeler.

Bij RI vraagt de speler die het bod wint een Aas mee maar hij weet niet wie de Aas heeft.

Bij KW vraag je een kleur en iemand gaat mee waardoor je op voorhand weet wie je medespeler is.


Door deze elementen speel je het spel nogal anders, bij RI moet je vanaf het begin goeie kaarten hebben want je weet niet wat je medespeler gaat hebben (behalve de Aas die je meevraagt), waarbij bij KW je ervan kunt uitgaan dat je medespeler redelijke kaarten heeft (ook in troef) zodat je meer risico kunt nemen bij het vragen.


Geen simpel antwoord en een vergelijk van de regels laat je al zien waar er verschillen zijn.


Grappig om te weten is dat de spel-mogelijkheden in Nederland voor het Rikken bijna dezelfde zijn als die voor KW in België, maar ze nemen nog steeds een onbekende speler Aas mee.


Geschreven door Nico Luyten

 

Raadpleeg hieronder de reglementen:
721 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

IWWA bestaat dit jaar 10 jaar.

Dat dit gevierd wordt zijt maar zeker. We hebben tijdens en naast onze tornooien leuke verrassingen en nieuwigheden in petto. Graag tot op onze tornooien waar je gaat genieten van onze verjaardag

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page